Dré de Man - journalist
english flag

Rechts: een artikel over de softwareontwikkelwedstrijd RAD Race. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de editie 2014 in volle gang.

Enkele publicaties in de NRC-rubriek Achterpagina, over resp. de gebrekkige kennis van de Duitse taal van veel Nederlanders, een film over de vervalste Hitler-dagboeken, de Duitse en Amerikaanse Kersttradities (met Lucas Ligtenberg), bier en stuiverromans en Duitse humor.

De publicaties zijn uit de jaren 1990 tot 1994, de reproducties zijn gemaakt van oude vergeelde kranten en er is om wille van de sfeer geen enkele poging gedaan het effect van de tijd te compenseren.

Hier niet afgebeelde artikelen gingen onder meer over het strafrecht en de Duitse eer, Irene Dische over Honecker, een Ossie-park en een Hitler-bunker en digitale fotografie.

Verder twee afbeeldingen van publicaties in resp. Verpakken en Software Release magazine en zesentwintig boekencovers, inmiddels zijn het er alweer zevenentwintig.

Maar goed, je kunt niet bezig blijven - in ieder geval niet met het maken van nieuwe foto's van de covers.

Dré de Man - journalist

 

Dré de Man begon zijn carrière als journalist in 1986. Van 1986 tot zijn verhuizing naar Duitsland in 1990 werkte hij als redacteur, daarna vooral als freelance journalist en fotograaf.  Hij schreef over verschillende onderwerpen met betrekking tot het Duitse politieke en culturele leven, maar ook over onderwerpen als de Duitse verpakkings- en milieuwetgeving.

Bij zijn terugkeer naar Nederland in 1998 begon hij te werken in de IT-sector, waar hij opgeleid werd tot DBA en programmeur. Begin 2001 werd hij hoofdredacteur van de professionele IT-magazines Software Release Magazine, Java Magazine en Optimize. In 2008 lanceerde hij zijn eigen bedrijf als journalist, fotograaf en auteur. Drie jaar daarvoor was hij al begonnen hij met het schrijven van boeken over digitale fotografie.

Als IT-journalist beschikt hij over diepgaande technische kennis. Een van zijn sterke punten het snel doorgronden van complexe technische en zakelijke onderwerpen. Specialiteiten zijn onder meer programmeren en architectuur, maar uiteraard ook beschikte bij ook over kennis over besturingssystemen, databases, opslag, offshore en andere technologieën en praktijken als cloud computing. Gedurende de jaren verschoof zijn focus meer en meer naar de kwaliteit, efficiëntie en veiligheidsaspecten van software en software projecten. Dit culmineerde in zijn boek IT Leaks. Dat is een geschiedenis van de IT, verteld als een opeenvolging van mislukkingen. Het legt vooral uit waarom er zoveel problemen in onze samenleving zijn met betrekking tot IT.

Hij houdt van het schrijven over algemene, politieke en culturele journalistieke onderwerpen, hoewel hij daar in het afgelopen decennium niet vaak de tijd voor heeft gevonden. Hij heeft een zeer goede kennis van de Duitse politieke en culturele situatie en spreekt vloeiend Duits. Hij schrijft ook Duitse artikelen en boeken en heeft ervaring met het vertalen in de Duitse taal.

Op het persoonlijke vlak is Dré de Man een groot liefhebber van klassieke muziek en literatuur. Deze wordt gecombineerd in zijn liefde voor Lieder, in het Engels ook wel Art Songs genoemd. Muziek en literatuur hebben echter een relatie met zijn journalistieke carrière: hij begon als redacteur bij de radio-pagina's van Studio, het tijdschrift van de Nederlandse omroep KRO, waar hij zich richtte op de klassieke muziek. Onlangs begon hij weer te schrijven over klassieke muziek weer, nu op zijn eigen site www.duholdekunst.com